Hoppa till innehåll

Material & Beläggning

Våra knivar tillverkas i flera material beroende på behov

Kolstål

Kolstål den billigaste formen av knivmaterial. Används där krav på skärpa och livslängd är mindre nödvändigt. Används för skärning av papper, plast eller gummi, dessa blad offrar hållbarhet och slitstyrka för sin fjäderliknande flexibilitet och låga pris.

Kromstål

Ger större motståndskraft mot slitage genom sin högre legeringshalt, vilket ger förbättrad seghet som gör det till ett utmärkt val för användning i krävande produktions- eller förpackningsmiljöer. Kromstål innehåller vanligtvis 12 – 13 % krom.

Snabbstål (HSS)

Snabbstål används i mer krävande miljöer och ger en något bättre slitstyrka än verktygsstål. Snabbstål innehåller högre halter krom och volfram.

Hårdmetall (Tungsten Carbide)

Används inom industri med tex kontinuerlig drift där man vill minimera driftstopp och ha så långa gångtider på knivarna/bladen som möjligt. Hårdmetallblad håller vanligtvis 10-20 gånger längre än knivar tillverkade i standardstål.

Pulverstålstål (typ ASP)

Pulverstål är ett sintrat stål med hög hårdhet och högt nötningsmotstånd. Knivar tillverkade i pulverstål behåller skärpan betydligt längre än andra ståltyper. Knivar tillverkade i pulverstål kombineras med fördel med en motkniv tillverkad i hårdmetall för att få en oslagbar gångtid.

Keramiska material

Keramiska blad är extremt hårda och förekommer främst som industriblad(rakblad) i handverktyg, men kan förekomma i andra applikationer. I våra säkra handknivar ifrån Slice sitter blad i solid keramik (hela bladet tillverkat i keramiskt material). Bladen har en fingervänlig slipvinkel och är något tjockare än ett traditionellt rakblad. Läs mer här om Slice säkra handverktyg

Beläggningar

TiN = Titanium Nitride Coating
TiCN = Titanium Carbon Nitride Coating
TiN och TiCN används för att förstärka slitskyddet på knivarna/bladen
PTFE = (Teflon®) Non-Stick Coating
PTFE används där man vill minska friktionen mellan tex kniven och materialet som skärs.
Det används också för att förhindra att materialet du skär kletar fast på bladet eller kniven.

Kontakta oss gärna

Tveka inte att höra av er till oss så hjälper vi er med stort och smått. Vi tar fram rätt kniv med hjälp av er ritning, prov eller om ni har artikelnummer på en existerande kniv eller hållare. Behöver ni besök till er verksamhet för att se över behovet av  maskinknivar kommer vi gärna ut till er.

sv_SESvenska